• + 371 63321942
  • sporta.skola@kuldiga.lv

Kuldīgas novada dambretes spīdekļi – Artis Madars Rancāns un Roberts Serpāns

Kuldīgas novada sporta skolas dambretes audzēkņi Artis Madars Rancāns un Roberts Serpāns šogad uzrādījuši lieliskus rezultātus Latvijas junioru čempionātā, kā arī starptautiskos turnīros. Aicinājām abus talantīgos audzēkņus uz sarunu, lai uzzinātu par dambretes šarmu, taktiku, nākotnes mērķiem un sasniegumiem.

Pastāsiet, lūdzu, kā sākās jūsu ceļš dambretē! Vai bija domas arī par citiem sporta veidiem?

Artis: “Es atceros, kad mācījos otrajā klasē, klasē ienāca iepriekšējais treneris Rūdolfs Tomass un prezentēja dambretes treniņus. Nezinu, kāpēc, bet mani tas uzrunāja. Mammai sacīju, ka vēlos trenēties dambretē, bet viņa pārjautāja, vai tiešām negribu pamēģināt kādu citu sporta veidu – piemēram, volejbolu, futbolu. Bet atbildēju, ka gribu tieši dambreti. Iepatikās un turpināju trenēties.”

Roberts: “Sākumā dambreti mājās spēlēju ar tēti. Bet pēc tam bērnudārzā ar audzinātājām. Kad sāku iet skolā, mamma aizveda uz dambretes treniņiem. Tajā laikā trenējos arī futbolā, bet pašlaik trenējos gan dambretē, gan volejbolā.”

Kas dambretē ir visgrūtākais? Lielā koncentrēšanās, cīņa ar savām emocijām vai pretinieku?

Artis: “Grūtākais ir brīdis, kad sacensībās uznāk lielais stress, un jāprot to kaut kā neitralizēt un koncentrēties, lai pēc iespējas labāk nospēlētu.”

Roberts: “Jācīnās ar pretinieku, jācīnās ar sevi. Jādomā vairāki gājieni uz priekšu, kas notiks. Arī kombinācijas ir grūti atrast, lai uzvarētu.”

Kā norit treniņprocess dambretē? Cik ilgi trenējaties un kādas taktiskās nianses slīpējat?

Artis: “Pārsvarā trenējam kombinācijas. Ir atklātnes – tās ir jāatceras, jāizbīda, lai aptuveni zinātu, kā spēlēt tādās situācijās. Treniņa otrajā pusē spēlējam viens ar otru. Lielākoties mani pretinieki ir treneris Pēteris Gailāns vai Roberts.”

Roberts: “Ir dažādi varianti. Arī spēlējam savā starpā, risinām kombinācijas. Treniņi parasti ir kādas divas, trīs stundas.”

Kurš no dambretes veidiem ir jūsu spēcīgākais? Klasiskais 100 lauciņu vai ātrais – 64 lauciņu?

Artis: “Man vislabāk patīk 100 lauciņu dambrete. Priekšroka 100 lauciņu dambretē ir tāda, ka tur spēlētāji nav tik ļoti samācījušies kombinācijas. U19 grupā, 64 lauciņu dambretē, kauliņi ir izklāti citādāk. Pašam jādomā no savas pieredzes, kā izdarīt gājienus.”

Roberts: “Man labāk patīk 100 lauciņu dambrete, bet panākumi pašlaik ir labāki 64 lauciņu dambretē.”

Arti, Tu šogad Latvijas U19 čempionātā izcīnīji bronzas medaļu. Kādas bija Tavas emocijas? Tas iedeva papildus motivāciju?

Artis: “Protams. Gribas censties vēl labāk, iegūt vēl vairāk medaļas. Ātrspēlē arī pietrūka nedaudz – paliku ceturtais.”

138606731 2697167563867938 5570603920960662859 n

Robert, Tu uzrādīji ļoti labus rezultātus Pasaules junioru čempionātā, U13 vecuma grupā. Vai tā ir vērtīga pieredze un dod motivāciju turpināt strādāt?

Roberts: “Jā, tas deva labu motivāciju. Pasaules čempionātā katru dienu bija pa vienai, divām kārtām. Varēju kārtīgi sagatavoties, izpētīt pretiniekus.”

Kā noskaņojaties spēlēm? Iepriekšējā dienā laicīgi ejat gulēt, no rīta ēdat noteiktas brokastu pārslas vai klausāties mīļākās dziesmas?

Artis: “Saplānoju, lai man vismaz ir astoņu stundu miegs. Piemēram, kad braucu uz sacensībām Liepupē, paklausos mūziku, kas nomierina.”

Roberts: “Iepriekšējā vakarā laicīgu dodos gulēt. Tāpat noskaņojos, sagatavojos, parisinu vingrinājumus.”

WhatsApp Image 2021 11 25 at 17.58.54

Vai kāds no pasaules labākajiem dambretistiem ir arī jūsu paraugs no kā iedvesmojaties?

Artis: “Gluži tāda nav.”

Roberts: “Jā, tas varētu būt Guntis Valneris. Man patīk viņa sniegums, uzvarētāja mentalitāte.”

Lai gan dambrete ir individuāls sporta veids, vai, spēlējot to, esat tikuši pie jauniem draugiem?

Artis: “Jā, protams, esmu. Agrāk bija vairāk draugu, kas trenējās, klasesbiedri, kas gāja dambretē. Vēl joprojām ir daži draugi, kas paši vairs netrenējas dambretē, bet mēs turpinām kontaktēsies.”

Roberts: “Jā, esmu sadraudzējies ar diezgan daudziem dambretistiem.”

Kādi ir jūsu nākotnes mērķi dambretē? Uzvara Latvijas čempionātā? Sasniegumi starptautiskās sacensībās?

Artis: “Man ir mērķis tikt Latvijas čempionāta trijniekā. Savukārt Eiropas čempionātā izcīnīt augstāku vietu, kā līdz šim tas izdevies – 17. vieta.”

Roberts: “Vēlētos starptautiskos turnīros, pasaules un Eiropas čempionātos, iegūt godalgotas vietas.”

Cik izšķirošs dambretē ir domāšanas ātrums, bet bīstami, kad uzņemies risku, nestandarta risinājumus?

Artis: “Ātrspēlē vajadzīga ātra domāšana, lai galvā saplānotu nākamos gājienus, kādi ir pretinieku labākie gājieni, kombinācijas. Izprast pretinieka stratēģijas – kā viņš spēlē. Vai spēlē pa malām, vai spēlē pa centru. Tāpat centies uzminēt, kādas atklātnes pretinieks zina un nezina.”

Roberts: “Vajag ne tikai uzņemties risku, bet arī domāt pie galdiņa, skatīties visas iespējas, lai varētu uzvarēt.”

Kādi ir jūsu vaļasprieki ārpus dambretes?

Artis: “Es “YouTube” platformā veidoju tiešraides, spēlēju videospēles, sarunājos ar cilvēkiem. Ir bijušas arī reizes, kad esmu tiešraidē spēlējis dambreti ar skatītājiem.”

Roberts: “Trenējos volejbolā, un man patīk braukt ar velosipēdu.”

Kādi priekšmeti jums padodas skolā? Vai esat domājuši, par ko vēlētos nākotnē kļūt?

Artis: “Mācībās palīdz dambrete – it sevišķi loģiskajā domāšanā. Man uzreiz ir labākas atzīmes, esmu to pamanījis. Piemēram, matemātikā ir labākas atzīmes, arī fizikā. Nākotnē varētu būt influenceris vai programmētājs.”

Roberts: “Par nākotni neesmu domājis, bet skolā vismīļākie priekšmeti ir matemātika, sports un informātika.”

Kāpēc jauniešiem būtu jāizvēlas trenēties tieši dambretē? Kāds ir dambretes šarms?

Artis: “Dambrete attīsta loģisko domāšanu. Tāpat dambretē ir ļoti draudzīgs kolektīvs. Piemēram, gan treneris, gan es palīdzam jaunākiem audzēkņiem – sakārtot, palīdzēt ar padomu.”

Roberts: “Jā, dambrete palīdz attīstīt domāšanu. Viss atkarīgs no paša – tu vari individuāli trenēties un uzvarēt.”